GEMEENTE WIL HOFBOERDERIJ VAN DE HAND DOEN.

Van in totaal achttien zogenoemde maatschappelijke gebouwen wil de gemeente er zeven van de hand doen. Samen met huurders en gebruikers van deze panden gaat de gemeente naar eigen zeggen aan de slag om tot een ‘efficiënt multifunctioneel gebruik van de accommodaties te komen’. Feitelijk is het een ordinaire bezuiniging, die in 2016 al een ton moet hebben opgeleverd. Een jaar later zelfs 2 ton en vanaf 2018 structureel 4 ton.

Om flink te bezuinigen op het gemeentelijk vastgoed doet Westland zeven gebouwen in de verkoop, waaronder de Hofboerderij in Wateringen en het Naaldwijkse Tramstation.

De gemeenteraad werd anderhalve week geleden in een besloten raadsinformatieavond bijgepraat door wethouder Peter Ouwendijk. De geheimhouding daarop liep afgelopen vrijdag af. In de tussentijd moesten de hurende verenigingen op de hoogte worden gebracht.

Het meest opvallende gebouw waar de gemeente vanaf wil is de Hofboerderij in Wateringen, een monumentaal pand in het Hofpark. Daar maken nu onder meer Theatergroep Wateringen, Sint Jan Baptist, de Hofdames en de Historische Werkgroep gebruik van. Tijdens de informatiebijeenkomst lieten de diverse fracties al direct doorschemeren de Hofboerderij geenszins kwijt te willen. Maxim van Ooijen, raadslid van D66 én Wateringer, is één van de felle tegenstanders. ,,De Hofboerderij verkopen? Over mijn lijk,” stelt hij. ,,Dat gaat écht niet gebeuren. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Voor de overige zes valt wel iets te zeggen, maar de Hofboerderij moet de gemeente écht niet van de hand doen.”

Dario Fo

De andere zes maatschappelijke panden die de gemeente in de verkoop doet zijn het gebouw van Dario Fo in Poeldijk (Dario Fo heeft de huur al opgezegd), Zuidweg 38 in Naaldwijk (al in verhuurde staat verkocht), het Tramstation en het Rode Kruisgebouw in Naaldwijk, De Kleyne Reyt in Honselersdijk en het Islamitisch Cultureel Centrum in Wateringen. Bij laatstgenoemde gebouw is het een optie om het aan de zittende huurder te verkopen.

,,De gemeente Westland werkt aan een sociale gemeenschap waarbij haar accommodaties goed toegankelijk en bereikbaar zijn voor al haar burgers,” zegt wethouder Peter Ouwendijk. ,,Door beter af te stemmen, kunnen gebouwen door meer gebruikers worden benut.”

AD editie Westland (22 december 2014)