HOFBOERDERIJ GAAT NIET IN DE VERKOOP

De Hofboerderij in Wateringen gaat niet in de verkoop. De gebruikers zijn zelf met een goed en haalbaar plan gekomen, zodat een nieuwe beheerstichting de exploitatie van het pand overneemt van de gemeente Westland.

De monumentale Hofboerderij, een begrip in Wateringen, stond ruim anderhalf jaar geleden op de nominatie om verkocht te worden, net als nog 6 van de in totaal 18 zogenoemde maatschappelijke gebouwen van de gemeente. In Wateringen moest het aantal van dit soort panden van 3 naar 2 en dat gaat nu dus ook gebeuren, maar dan zonder dat de Hofboerderij in vreemde handen komt.

De gebruikers van de Hofboerderij gaan een stichting vormen en nemen de exploitatie dan zelf ter hand. Om te zorgen dat dit ook financieel haalbaar is, moet er een horecaondernemer komen om de Hofboerderij aantrekkelijker te maken voor nieuwe partijen. En ook het uitbreiden van culturele activiteiten is een voorwaarde.

Omdat er nu hooguit een pannetje soep en een fluitketel naast elkaar kunnen staan op het gasfornuis, moet er flink verbouwd worden in het pand. ,,Daar is sinds 1984 niks meer aan gedaan”, zegt Wateringer Maxim van Ooijen, fel tegenstander van de verkoop van de Hofboerderij. ,,Over mijn lijk, dat gaat écht niet gebeuren”, zei het raadslid van D66 daar anderhalf jaar geleden al over.

En hij krijgt nu zijn zin, al moet er nog wel een horecaondernemer gevonden worden. Mits de gemeenteraad met het voorstel van het college akkoord gaat, stelt de gemeente een bedrag van 141.500 euro beschikbaar voor het ‘aanbrengen van een eenvoudige ondersteunende horecavoorziening ten behoeve van het multifunctioneel maatschappelijk gebruik’.

Onderhoud

Ook is er dringend groot onderhoud nodig en daarvoor is volgend jaar een bedrag van 121.500 euro beschikbaar. Hiermee is wel de samenvoeging van de Hofboerderij met de bibliotheek van de baan. Laatstgenoemde moet verkassen uit het Wateringse gemeentehuis, maar verhuist dus niet naar de Hofboerderij.

,,Daar ben ik wel blij mee”, zegt Van Ooijen. ,,Dan had er zó veel aan de Hofboerderij verbouwd moeten worden. Het is alleen jammer dat we hierdoor een jaar aan tijd hebben verloren. Maar ik ben er blij mee dat het nu zo gaat en met mij heel veel Wateringers.”

AD editie Westland (17 oktober 2016)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *